Hârtia ta vs. hârtia noastră

Te-ai gândit uneori că poate e mai bine să aduci tu singur hârtia pentru proiectul în curs, că oricum, dacă aparatele sunt noi, rezultatele vor fi aceleași, și în plus, există un domn taximetrist care ți-a vândut pe sub mână vreo două topuri cândva.

Ei bine, lucrurile sunt puțin mai complicate.

Fiecare producător de aparate de tipar digital va recomanda mereu hârtia unui singur producător. Cam fel cum barul tău preferat vinde doar berea unui producător. Logic, nu?

De foarte multe ori aceste înțelegeri merg într-atât de departe încât sensibilitatea aparatelor la hârtie este setată astfel încât hârtia producătorului neagreat de producătorul echipamentului să provoace aparatul să se blocheze (știi acele jamm-uri constante de care te tot loveai cu imprimanta de la firmă?).

Pe lângă asta, calitatea unui print este dată în mare măsură de contrastul hârtiei (cât de albă e hârtia), de opacitatea hârtiei(capacitatea hârtiei de a filtra lumina, astfel încât printul să nu fie vizibil pe verso), de textura hârtiei (straturi suplimentare de pigmenți chimici care modifică proprietățile hârtiei în materie de culoare, opacitate sau relief), de grosimea hârtiei (valorile de 80gr-400 gr sunt folosite pentru a ilustra masa unei coli de hârtie 1 metru pătrat)  și nu în ultimul rând de luciul hârtiei (majoritatea tipurilor de hârtie sunt ori lucioase ori mate).

Acum revenim la tine și la faptul că în acest moment te întrebi OK, dar mie chiar îmi place hârtia la care mă uit acum în alt magazin. Oare o voi putea folosi la printurile pe care vreau să le faceți pentru mine? Ei bine, putem să-ți spunem că există o șansă mare ca să putem folosi hârtia pe care tu o aduci. Dar există în aceeași măsură șansa ca noi să nu putem să o folosim. Să ții cont și de asta.

Dar am vrea să profităm de ocazie și să-ți spunem că avem pe stoc mereu circa 35 de tipuri diferite de hârtie, dintre care 8 texturate (inclusiv satinate), 10 lucioase, 8 mate de diferite grosimi. Și pentru ele băgăm mâna în foc că proietul va arăta exact așa cum ți-ai imaginat tu. Doar așa ca să știi.