Copertarea licenței sau a disertației - tot ce trebuie să știi

Finalizarea ciclului de studii universitare de licență sau de master presupune redactarea unei lucrări ce are rolul de a evalua capacitatea absolvenților de a procesa și sintetiza anumite probleme specifice domeniului de pregătire. Lucrarea de diplomă constă într-un proiect amplu de cercetare ori un studiu de caz, realizat sub îndrumarea unui cadru didactic coordonator, ce urmărește modul de discernământ intelectual al studentului, disciplina și rigoarea prezentării sale. Pe lângă un conținut clar, concis și corect, absolvenții trebuie să țină cont și de aspectul final al proiectului. Dacă urmează să închei studiile superioare, trebuie să știi că ai nevoie de o copertă de licență sau disertație modernă și realizată din materiale de calitate. Aceasta spune foarte multe despre lucrarea ta de diplomă, de aceea ne-am gândit să-ți menționăm câteva aspecte importante referitoare la copertarea licenței sau a disertației.

Ce elemente conține coperta de licență/disertație

Coperta unei lucrări de absolvire a studiilor universitare seamănă cu o copertă de carte. Aceasta are o importanță aparte, multe dintre instituțiile de învățământ oferindu-le studenților informații precise despre felul în care trebuie realizată coperta de licență sau coperta de disertație, în funcție de proiectul studentului. Iată ce informații trebuie să apară pe exteriorul lucrării de diplomă:

Numele complet al instituției de învățământ

Fie că vorbim de olucrare de licență ori una de disertație, pe coperta frontală, în partea de sus, trebuie menționat numele complet al universității și orașul. Ai grijă să respecți întocmai denumirea oficială a instituției și să menționezi numele actual al facultății. De exemplu, vei menționa pe coperta de licență/disertație Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. În cazul în care universitatea organizatoare are în denumire un nume propriu, acesta nu se va pune în ghilimele.

Numele complet al facultății și secției absolvite

Imediat sub numele universității trebuie menționată denumirea completă a facultății, cum ar fi Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Mai departe, trebuie precizat departamentul, specializarea sau secția absolvită. În acest sens, continuând cu exemplul nostru, poate fi vorba despre Secția de Jurnalism.

Titlul lucrării

Pe coperta de licență va apărea menținea “Lucrare de licență”, iar pe coperta de disertație se va scrie “Lucrare de disertație”. Indiferent la ce universitate îți vei finaliza studiile superioare, va fi necesar să faci această mențiune. Mai departe, în funcție de politica instituției de învățământ, se poate trece și titlul proiectului, de pildă “Sursele vizuale în programele de știri”.

Titlul științific și numele coordonatorului

Este  esențial ca în partea din stânga, pe coperta de licență/disertație, să fie trecut corect titlul științific al cadrului didactic, precum și numele complet al acestuia. De regulă, studenții greșesc frecvent gradele didactice ale coordonatorilor sau le lasă incomplete, așa că ai grijă ca pe coperta de licență ori pe coperta de disertație să scrii titlul științific corect. Acesta poate fi prescurtat, spre exemplu lector universitar doctor va apărea scris sub forma “Lect. univ. dr”. Ai grijă, prescurtările nu se scriu cu majuscule. În schimb, numele coordonatorului va fi complet și scris cu litere de tipar.

Numele absolventului

Fără îndoială, acesta este unul dintre cele mai simple lucruri de trecut pe coperta de licență/disertație. În partea din dreapta, în jos, se va trece mențiunea “Absolvent”, iar apoi numele complet, cu litere mari.

Localitatea și anul

În subsolul coperții frontale trebuie menționate anul și localitatea unde va fi susținută lucrare, în cazul exemplului menționat în articol, Cluj-Napoca. Una dintre cele mai comune greșeli ale absolvenților este absența localității și a anului de susținere a lucrării, așa că ai grijă să menționezi aceste date într-o lucrare de diplomă.

Aspecte de care să ții cont la copertarea licenței sau a disertației

Pe lângă elementele obligatorii ce trebuie să apară pe coperta licenței sau a disertației, trebuie să iei în considerare și particularitățile unui astfel de produs. O copertă de diplomă tip carte presupune legarea unitară între două coperți identice ca mărime, material și culoare. Contopirea proiectului între coperți se face prin strângere cu o presă specială, ceea ce înseamnă că foile rămân prinse ferm, la fel ca cele ale unei cărți. Așadar, ulterior nu mai poți adăuga sau elimina din file.

Coperta pentru licență sau disertație implică unprint special, respectiv cu folio auriu sau argintiu, în funcție de preferințe. Trebuie să știi că fontul și mărimea scrisului pot fi alese de absolvent sau există posibilitatea să fie menționate în mod obligatoriu de instituția de învățământ. În privința gamei de culori, pentru o copertă licență/disertație, va fi necesar să alegi nuanțe precum albastru, verde, bleumarin, vișiniu, grena sau negru, în nici un caz culori vibrante, care să iasă în evidență. De asemenea, nu sunt permise greșelile gramaticale pe coperta licenței sau coperta disertație, iar pe partea din spate nu se face nicio mențiune.

 

Dacă ai nevoie să tipărești o copertă pentru licență sau disertație,atelierul nostru îți vine în ajutor cu cele mai bune variante. Lucrarea la care ai lucrat luni la rând merită să fie finalizată printr-o copertare de calitate, care să-ți pună în evidență spiritul practic și profesionalismul, precum și abilitatea de a prezenta un proiect ce respectă întocmai regulile impuse de instituția de învățământ la care ai studiat.