Sfaturi

Cinci paşi de urmat înainte de a plasa o comandă cu un fișier grafic realizat de tine

1. Şablon pentru design
Dacă doreşti să folosesti design-ul tău, înainte de a începe lucrarea descarcă şabloanele noastre pentru fiecare produs din site. Astfel, ne asigurăm că nu întâmpinăm nici un fel de problemă când fişierul intră în producţie, în caz contrar e posibil să amânăm comanda până când problemele se remediază.

2. Bleed
Pentru tipărituri pe tehnologie laser (ex. cărți de vizită, fluturași, mape etc.) va trebui să ne lași bleed de cel puțin 4 mm, adică la cartea de vizită 9x5 cm finit va trebui grafica să fie 9.8 x 5.8 cm.
Va trebui să lași margine de siguranță, adică zona dintre text și margine să fie de cel puțin 5 mm pe fiecare latură.
Pentru tiparituri de mari dimensiuni gen, banner, plăci de comatex, roll-up etc. nu este nevoie de bleed dar trebuie să lași spațiu între text și margine de cel puțin 2 cm pe fiecare latură.

3. Rezoluţie
Trebuie mereu să foloseşti mărimea reală a graficii produsului, adică scara 1:1. Rezoluţia, în schimb, depinde de materialele pe care le dorești personalizate. Pentru produse de hârtie şi orice produs tipărit la care te uiţi cu atenţie sau de la o distanță de sub 1 metru folosim o rezoluție de 300dpi (carti de vizita, fluturasi, mapa prezentare etc.) sau 150 dpi pentru cele mai mari produse (roll-up, pop-up display). Pentru cele de mari dimensiuni (ex. banner, mesh stradal) sau produsele care se văd de la distanţă se poate folosi 72 dpi sau chiar mai mica.

4. Aplicarea de profil CMYK sau RGB

Pentru tiparituri pe tehnologie laser va trebui sa ne trimiti grafica in profil CMYK PSO Coated v3 (Fogra 51) si se poate descarca de aici
Pentru tiparituri pe cerneala va trebui sa ne trimiti grafica in profil RGB Adobe 1998

5. Exportă în PDF-X-4:2010
Exportă lucrările în PDF, aşa te asiguri că vedem amândoi acelaşi lucru.
Pentru EXPORT în PDF te rugăm să citești și următoarele rânduri pentru a înțelege mai bine de ce avem nevoie.

Comanda poate fi terminată la timp doar dacă fişierele sunt în ordine, în caz contrar, te vom contacta şi-ţi vom comunica situaţia reală. Noi verificăm în mare documentele tale în special în privința rezoluției, dar restul depinde de tine.
Pentru a te asigura că produsele tale îţi vor fi livrate la timp, e foarte important să ne furnizezi fişiere de bună calitate, pregătite de tipar. În caz contrar, te vom “bâzâi” până când suntem siguri că ceea ce îţi doreşti va fi şi ceea ce primeşti.


 
1. Ce este un document .pdf? De ce să folosim formatul .pdf?
Formatul de Portable Document Format (denumit în mod obișnuit PDF) este un tip de fișier utilizat pentru a prezenta documente într-o manieră consistentă și pe cât se poate de identic pe o multitudine de platforme (PC / Mac / Android / Linux etc) și în diferite programe de vizualizare.
Fiecare fișier PDF conține descrierea completă a unui document cu aspect fix, inclusiv text, fonturi, grafică, fotografii și alte informații. Pe partea de print, notabil este capacitatea formatului de a încorpora atât elemente vectoriale cât și imagini bitmap într-un singur loc, astfel permitând să optimizăm rezultatul tipărit după necesitățile noastre.

2. Ce este un standard .pdf și cu ce mă ajută?
Cu confortul unui format versatil care încorporează o multitudine de medii și funcționalități pentru print, arhivare și web, vine problema utilității. Nu toate tipurile de fișiere .pdf sunt destinate pentru tipar, și în consecință pot conține informații irelevante pentru scopul nostru, dar care în schimb pot încetini timpul de producție. De asemenea pot lipsi informații necesare pentru producția tiporgrafică, cum ar fi profilul de culoare folosit. Standardele .pdf, precum cel folosit de noi, PDF/X:2010 pentru tipar digital, ne asigură că fișierul tău menține câteva standarde de calitate, printre cele mai notabile fiind:

  • Fișierul nu conține sunete, filmulețe, meniuri de tip drop-down sau alte elemente interactive care nu pot fi transpuse în tipar
  • Fonturile folosite sunt încorporate în fișier, asigurând calitate optimă
  • Toate imaginile folosite sunt tip CMYK sau spot
  • Fișierul conține profilul de culoare ICC necesar
  • Fișierul nu este securizat cu parolă

3. Adobe .joboption-uri
Acestea sunt niște opțiuni adiționale care se pot aplica la pasul de export în .pdf în seria de programe Adobe, precum Illustrator, InDesign și Photoshop. Pe scurt, .joboption-urile iau o multitudine de decizii pentru tine care îți fac viața mai ușoară, precum rezoluția fișierului exportat sau daca bleed-ul fișierului se exportă împreună cu grafica ta. În momentul de față folosim două setări de opțiuni care le-am pregătit, depinzând de tehnolgia de print pentru care este destinat fișierul:

Daisler Print House Indoor PSO Coated v3 300 dpi: pentru fișiere destinate tiparului digital laser (cărți de vizită, pliante, broșuri, etc) sau UV (pixuri, carduri magnetice, usb-uri personalizate).
Daisler Print House Outdoor Adobe RGB 150 dpi: pentru fișiere destinate tiparului pe bază de latex, solvent (bannere, autocolante PVC de mari dimensiuni), sublimare (căni și huse de laptop) respectiv DTG (tricouri, sacoșe etc. produse din bumbac).

4. Dar când și cum le folosesc?
Descarcă fișierele .joboption de aici, și pune-le în funcțiune din oricare din programele Adobe Illustrator, Photoshop sau InDesign. După aceasta ele vor apărea automat în suita Adobe, fără să necesite instalare. Șablonul aferent fiecărui produs va menționa dacă este recomandată varianta RGB sau CMYK.

În Illustrator, de exemplu, deschiderea unui fișier .joboptions se poate face prin opțiunea Edit > Adobe PDF Presets… > Import. Aceeași pași pot fi urmați pentru întroducerea opțiunilor în InDesign sau Photoshop din meniul File sau Edit.

 

 Mai multe informatii gasesti la sectiunea "Intelegerea culorilor"

  • Distribuie pe